Ik maak regelmatig smoothies in mijn blender, maar ook sapjes met mijn slowjuicer. Ik krijg dan altijd de vraag ‘wat maakt slowjuicer sap anders of beter dan een smoothie uit de blender’? Ik besloot dan ook hier een blog aan te wijden.
Niks is beter of slechter. Sowieso ben ik voorstander van variatie. Ik deel hier de kennis en ervaring die ik zelf heb opgedaan. Ik voel me hier goed bij. Heb je elders een andere opinie gelezen of heb je je eigen mening over dit onderwerp? Be my guest om die te delen met mij. En er vooral je eigen inzichten op na te houden.
Een aantal overwegingen:
- De smaak: in de blender doe je in het algemeen de zachte fruit- en groentesoorten zoals ananas, banaan, kakifruit, aardbeien, blauwe bessen, verse spinazie, avocado, rauwe boerenkool. In de slowjuicer gebruik je de harde fruit- en groentesoorten zoals appel, wortel, bleekselderij, rauwe biet. Hier heb je meteen een reden te pakken voor een keuze: je doet geen rauwe biet in een smoothie, althans, dat vind ik niet lekker. En een zachte banaan in de slowjuicer heeft ook geen zin, daar komt geen sap uit.
- Vezels: bij het maken van een smoothie in de blender wordt als voordeel genoemd dat je alle stoffen van een product binnenkrijgt, inclusief alle vezels. Nu gebruik ik bij mijn slowjuicer altijd de grove zeef, en hier komen dan ook veel vezels mee in het sap: het sap uit mijn slowjuicer is bijna net zo stevig als dat uit mijn blender. Ik heb daardoor nauwelijks overblijvend pulp bij gebruik van de slowjuicer.
- Temperatuur: de criticasters van de blender beweren dat door de hoge snelheid van de motor van de blender alle voedingsstoffen hun kracht verliezen door de hoge temperatuur van de motor. Voorstanders van de slowjuicer beweren dat alle gezonde voedingsstoffen in een sap uit de slowjuicer behouden blijven doordat de motor van de slowjuicer op lage toeren draait en er dus geen verhitting plaatsvindt.
- Moeilijke eters (zoals kritische partners of kinderen): het sap uit de slowjuicer vindt iedereen lekker, ik heb het al meermalen aan mensen laten proeven die sceptisch zijn, en iedereen is altijd positief verrast. Kinderen kunnen nog wel eens aversie hebben tegen de ‘prutjes’ in een smoothie. Als je een fijne zeef gebruikt in de slowjuicer heb je daar geen last van. Zo is het een makkelijke manier om snel veel soorten groenten binnen te krijgen voor moeilijke eters.
- Schoonmaken: eerlijk is eerlijk, de blender is makkelijker schoonmaken. De slowjuicer schoonmaken is niet mijn favoriete bezigheid. Maar de smaak van het sap maakt alles goed!
- Voor zowel de slowjuicer als de blender geldt: combineer altijd fruit met voldoende groenten. Alleen fruit verhoogt de suikerspiegel te snel en te veel. Door groenten toe te voegen vlak je de suikerpiek af. En ik eet er altijd iets van eiwitten bij, meestal een gekookt of gebakken ei.
Als je geïnspireerd wilt raken over het gebruik van de slowjuicer, dan kan ik je absoluut de documentaire ‘Fat Sick and Nearly Dead’ aanraden.
Wie het weet mag het zeggen. Er zijn voorstanders voor de blender en voorstanders voor de slowjuicer. Ik doe het gewoon lekker allebei. Veel succes met jouw overweging!