Bananenbrood

Bananenbrood LRMij wordt regelmatig gevraagd wat je als lunch kunt eten, als je eet volgens de Paleo gewoonten. Ik ben nogal gek van bananenbrood, ik bak het op een moment dat ik rust en tijd heb, vries het in per 3 plakjes, en neem een portie mee naar kantoor voor de lunch. Je kunt het met van alles en nog wat beleggen: vleeswaren of zoetigheid zoals stroop.

Ingrediënten:

  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram gebroken lijnzaad
  • 100 gram ongebrande ongezouten noten (fijngemalen)
  • 1/2 eetlepel zuiveringszout (ook wel baking soda genaamd)
  • 5 eieren
  • 50 gram gesmolten kokosolie
  • 2 bananen
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • kaneel en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. verwarm de oven op 180 graden
  2. bedek een cakeblik met bakpapier (je kunt het bakblik ook invetten met kokosolie, maar ik vind dat dat teveel ”aanbrandt” en dat je dan uren bezig bent om je bakblik schoon te maken)
  3. meng het amandelmeel met lijnzaad en zuiveringszout in een kom; voeg hier ook de fijngemalen noten aan toe
  4. klop de eieren los in een andere kom
  5. mix met een mixer de gesmolten kokosolie (afgekoeld), bananen (in kleine stukjes gesneden), honing en azijn door de eieren
  6. voeg dit toe aan het amandelmeelmengsel en meng tot een glad beslag; breng op smaak met zout en kaneelpoeder en giet het mengsel in het cakeblik
  7. bak het brood ongeveer 38 a 40 minuten mooi bruin

Ik heb dit recept voor bananenbrood gevonden op http://www.puurgezond.nl/recept/recept/article/paleobrood

 

19 thoughts on “Bananenbrood

  1. vivian

    De baking soda en de azijn horen bij elkaar toch? De ene kan niet zonder de ander. Je kan er toch ook wat anders voor gebruiken? Is dat niet bakpoeder? Ik heb er ergens eens iets over gelezen maar ik weet niet meer hoe dat nou zit.
    Ik wil eigenlijk geen baking soda en appelcider azijn kopen want ik gebruik dat nergens anders voor, of in ieder geval weet ik nu even niet waar ik dat anders voor zou moeten gebruiken, en dan staat het maar in mijn kast en kan ik het uiteindelijk weg gooien.

    Reageren
    1. Wilma Tijssen Bericht auteur

      Hoi Vivian,
      Sorry voor mijn late reactie, komt doordat ik op vakantie was ten tijde van jouw vraag. Het klopt, baking soda (zout) en azijn (zuur) horen bij elkaar. Bij het bakken volgens Paleo gebruik je vaak deze producten bij elkaar. Zorgt ervoor dat je baksel luchtig wordt. Ik heb het toch maar aangeschaft, en dan maar wat vaker Paleo baksels maken 😉 Ik ken zo gauw geen alternatief met hetzelfde effect.
      Groeten van Wilma

      Reageren
  2. vivian

    Ik heb het gevonden. Je kan ook gewoon bakpoeder gebruiken. Voor nu doe ik dat maar.
    Hoe kan ik dit brood bewaren en waar kan ik het het beste in bewaren?
    Bedankt voor je antwoord en ik hoop dat je een lekkere vakantie hebt gehad.

    Reageren
    1. Wilma Tijssen Bericht auteur

      Ik heb een lekkere vakantie gehad, dank je.
      En inderdaad, ik vries het per 3 plakjes in. Het is met alle pure baksels zo, dat het snel bederft. Komt natuurlijk omdat je geen conserveringsmiddelen toevoegt, daarom is het zo gezond. Maar dat betekent dus ofwel snel opeten (beetje veel voor 1 persoon), of invriezen. Ik kies altijd voor het laatste.
      Groeten van Wilma

      Reageren
  3. vivian

    Ik heb hem net gemaakt en uit de oven gehaald maar uiteraard ziet het brood en helemaal niet uit zoals op jou plaatje. Zoals met zo veel cakes (brood in dit geval) die ik gebakken heb scheurt de bovenkant altijd kapot. Ook is ie niet zo bruin als op jou plaatje. Het ziet er bij jou echt uit als een mooie zachte cake. Mijn bovenkant is veel harder en de binnenkant was nog zacht. Maar ik heb hem er toch maar uit gehaald anders word de bovenkant te donker.
    Ik laat hem nu goed afkoelen en haal hem dan uit het bakblik en dan zie ik wel wat ik ervan gebrouwen heb. Het zal vast wel smaken, of ie nou gelukt is of niet. Het beslag smaakte al dus ja 🙂

    Reageren
    1. Wilma Tijssen Bericht auteur

      Hoi Vivian,

      Ik moet stiekem een beetje lachen: ik herken zo jouw gevoel. Meestal zien mijn baksels of creaties er ook niet helemaal uit zoals op die mooie plaatjes van de meeste kookblogs. Probeer maar eens bananenpannenkoeken te bakken en dan een exemplaar heelhuids uit een grote koekenpan te krijgen 🙂 Maar, ik lach je niet uit hoor, ik lach je toe.
      Ik denk in dit geval aan 2 dingen:
      – Misschien toch beter om baking soda en appelciderazijn te gebruiken? Dit zorgt echt voor een luchtig en rijzend resultaat.
      – Ik heb een heteluchtoven. Meestal scheelt het per oven op hoeveel graden je de oven moet instellen. Aan het feit dat jouw bovenkant zwart is en de binnenkant zacht, lijkt het erop dat het bij jou te hard is gegaan. Misschien volgende keer de oven iets lager instellen en dan desnoods wat langer erin laten staan, zodat de binnenkant goed kan garen en de buitenkant niet te zwart wordt.
      Hopelijk kun je iets met deze tips. En smaakt die van jou evengoed lekker. En ga vooral door hoor, oefening baart kunst 😉

      Groeten van Wilma

      Reageren
  4. vivian

    Ohhh jaaa hahaha, mijn bananenpannekoeken zijn nog nooit mooi glad als een echte pannekoek uit de pan gekomen. Maar het gaat al steeds beter 🙂

    De bovenkant was niet zwart hoor, zo erg was het nog niet. De bovenkant was juist mooi goudbruin, wel wat hard, alleen de binnenkant was nog zacht. Maar ik moet zeggen dat dat na afkoelen toch goed gekomen is.
    Ik heb een combi magnetron en het oven gedeelte is een hete lucht oven. Maar zal voor de volgende keer de tijd en temperatuur wel aanpassen.
    De plakjes liggen inmiddels in de vriezer en het smaakte prima, niks mis mee, dus best gelukt achteraf gezien.

    Er is alleen 1 ding wat me toch telkens wat tegenstaat en dat is de zoete smaak van de banaan. Ik ben gek op banaan hoor maar het is een zoete vrucht en in alles wat ik tot nu toe geprobeerd heb zat banaan. Muffins, havermoutkoekjes, pannekoeken en nu dit brood. En ik vind het best lekker alleen zou ik zo graag iets neutralers willen hebben want ik vind dit brood met een plakje ham echt niet smaken. Eerlijk gezegd heb ik nog niks gevonden wat aan mijn wensen voldoet maar misschien kom ik het nog tegen. Ik weet niet of ik de banaan uit dit brood gewoon weg zou kunnen laten?

    Reageren
    1. Wilma Tijssen Bericht auteur

      Fiona heeft net een goede tip toegevoegd: avocado ipv banaan. En dan wat hartige kruiden. Dan is het misschien wel lekker met hartig beleg.
      Groeten van Wilma
      Ps. Ik heb meteen vanavond maar weer eens een bananenbrood gebakken, was voor mij een tijdje geleden, kwam door jouw reactie 😉

      Reageren
  5. fiona

    Wat ik eens heb geprobeerd: ipv de banaan een avocado gebruiken. Is ook zacht en romig van structuur. Doe dan wel pietsie zout dr bij en wat provencaalse kruiden, rozemarijn, italiaanse kruiden o.i.d. om beetje meer smaak te geven want anders heb je een flauw brood. Dat is best leker met een hartig beleg dr op. Of met een lekker plakje geitenkaas

    Reageren
  6. moniek

    Hey Wilma,

    weet jij ook of de eieren te vervangen zijn?
    Mijn dochter is namelijk allergisch voor kip en ei en ik geef Nog steeds borstvoeding.

    Groetjes Moniek

    Reageren
  7. Wendy Hoogstrate

    Wat een heerlijk recept. En zo makkelijk om in te vriezen. Volgende week gaan we een week varen, maar deze gaat zeker mee de boot op 🙂

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.